Mandolina to przyrząd kuchenny, który służy do szatkowania, krojenia i dekoracyjnego cięcia różnego rodzaju produktów spożywczych, głównie warzyw i owoców. Spotkać się z nim można zarówno w kuchniach domowych, jak i profesjonalnych. Jakie dokładnie zastosowanie ma mandolina i dlaczego jest nieoceniona?
Mandolina kuchenna – krótka charakterystyka
Mandolina to na ogół płaskie narzędzie z ostrzami, które wykorzystywane jest do cięcia i krojenia produktów. Jej nazwa wynika z podobieństwa ruchu krojenia do gry na instrumencie zwanym mandoliną.
Standardowa mandolina składa się z płaskiej platformy służącej do przesuwania produktów, ostrza ze stali nierdzewnej oraz elementu regulującego grubość cięcia. Niekiedy w skład zestawu wchodzą także dodatkowe wkładki, które pozwalają na uzyskanie różnych ciekawych kształtów, wzorów.
Mandoliny kuchenne to wbrew pozorom dość zróżnicowana kategoria produktów. Poszczególne modele różnią się między sobą np. wielkością.
Jakie zalety ma mandolina kuchenna i do czego można ją wykorzystać?
Przede wszystkim mandolina służy do krojenia warzyw czy owoców w plasterki o równej grubości. Niektóre wkładki pozwalają także na krojenie w stylu julienne, a więc w słupki. Przydaje się to podczas przygotowywania warzyw do stir-fry itd. Mandolina pozwala poza tym na krojenie produktów spożywczych w kostkę czy na tworzenie z nich ciekawych kształtów.
W wielu kuchniach kucharze nie wyobrażają sobie pracy bez mandoliny. Dzięki temu gadżetowi można szybko pokroić czy poszatkować warzywa i to z dużą precyzją. Ma to znaczenie nie tylko estetyczne, ale i praktyczne. Kawałki równej grubości gotują się bowiem w tym samym czasie.
Dobrej jakości mandolina jest w stanie zastąpić kilka różnych noży czy krajalnic, a przy tym zajmuje stosunkowo niewiele miejsca. Bez problemu zmieści się w każdej kuchni.
Na jaką mandolinę się zdecydować?
Kluczowe znaczenie powinien mieć w tym przypadku materiał wykonania mandoliny. Dużą popularnością cieszą się przede wszystkim modele ze stali nierdzewnej lub wysokiej jakości tworzywa sztucznego. Dobrym wyborem są sprzęty z regulacją grubości i te wyposażone w wymienne wkładki. To wpływa na ich większą funkcjonalność.
Na pewno warto stawiać na mandoliny sprawdzonych marek, które są trwałe i bezpieczne w użytkowaniu. Najlepiej sprawdzają się te wyposażone w antypoślizgowe nóżki czy specjalne uchwyty ochronne. W każdej kuchni bezpieczeństwo jej użytkowników to podstawa.

Od lat zajmuję się tworzeniem treści dla portali internetowych, obejmujących różnorodne tematy. Moim celem jest dostarczanie wartościowych i ciekawych artykułów, które angażują i inspirują czytelników. Pisanie to dla mnie nie tylko praca, ale również pasja, która pozwala mi dzielić się wiedzą i odkrywać nowe perspektywy.